Hoe we ons voelen.. het veranderd continu. Geluk kun je ook voelen. Geluk zit in jezelf. Terwijl we het vaak buiten onszelf zoeken. Het is maar net hoe je er mee om gaat en of je het wilt zien. Maar iedereen kan geluk ervaren.

De spiegel voorhouden

‘Vind je je werk niet leuk meer? Drie weken geleden ging het nog super goed en vond je alles leuk. Dat veranderd wel heel snel..’ zei een vriendin tegen mij afgelopen week toen ik mijn beklag deed over mijn werkdag. Ik schaamde mij een beetje, want ze had inderdaad gelijk. Drie weken ervoor had ik nog heel enthousiast verteld over mijn werk en alles was beter. Maar nu.. nu was het gewoon even niet leuk die week. Maar waar kwam dat vandaan? Hoe had ik mij zo laten overnemen door mijn negatieve gevoelens? En waren mijn gevoelens wel negatief of was het informatie vanuit anderen?

Het perfecte leven (bestaat niet)

Je ziet tegenwoordig vaak in de maatschappij dat mensen mega gelukkig zijn. Nouja, de maatschappij.. Ik bedoel social media. We hebben mooie auto’s, huizen, kleding, eten alleen maar gezond, hebben een prachtig lichaam en zijn alleen maar blij. Maar uiteindelijk laten we vaak alleen de leuke dingen zien, dat doe ik ook eigenlijk veelal. Ik probeer zelf soms op Instagram te delen dat mijn training niet was gegaan zoals ik had gehoopt. Niet omdat ik medelijden wil, maar meer om aan te geven dat iedereen wel eens een minder dag heeft. Een mindere dag hoeft alleen niet te betekenen dat je hele leven of je hele dag slecht was. Elke mindere dag heeft ook goede dingen. Alleen willen we ze soms niet zien. Denk alleen al aan het feit dat wij hier in Nederland gewoon drinkwater uit dat kraan kunnen halen en niet naar een put (of supermarkt) hoeven te gaan om water te halen.

Er lijkt een soort druk te ontstaan om een perfect leventje te leiden. Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Maar vaak zie jij alleen hetgeen waar jij je op focust. Je wordt verblind. Misschien heeft de ander wel alles voor elkaar op het gebied van zijn werk en is hij/zij enorm succesvol, maar is hij/zij op relationeel vlak minder succesvol.

Probeer eens verder te kijken dan hetgeen jij mist in je leven. Vaak wordt je je dan al bewust hoe bijzonder sommige dingen zijn in jouw leven. Bepaal hoe belangrijk deze bijzondere dingen voor je zijn ten opzichte van hetgeen je ook graag zou willen. Veranderd je leven enorm als je die dure designer tas hebt? Ben je dan gelukkig? Als daarop het antwoord ‘ja’ is, dan zou ik dat heel bijzonder vinden. Maar wellicht heb je daar je redenen voor. Dan is dat natuurlijk helemaal oké. Maar ik ga voor het motto: geluk zit in jezelf.

Positief denken

Wat veel mensen vaak niet weten is dat we 3 positieve gedachten moeten hebben tegenover 1 negatieve gedachte om ons positiever de voelen. Echter kost positief denken wel meer energie, maar op langere termijn levert het je wel meer op en zal het meer vanzelf gaan. Positiever denken kan bijdragen aan het vergroten van jouw geluk.

Ik zeg dus niet dat je helemaal niet meer negatief mag denken en dat alles positief moet zijn. Het accepteren van negatieve situaties in het leven is belangrijker. Je weet dat ze onvermijdelijk zijn. Het gaat meer om de manier hoe je met deze situaties omgaat en hoe je er over denkt. En nu je weet dat negatief denken makkelijker is dan positief denken. Dan is het heel verleidelijk om in negatieve situaties negatief te reageren. Probeer het nu alleen eens om te draaien. Bijvoorbeeld:

Ze hebben je lievelingsbloemen niet meer op de markt.
Negatief: Je wordt boos op de verkoper en zegt dat je nooit meer terug komt.
Positief: Je zet je teleurstelling aan de kant en kijkt rond naar iets anders wat je ook mooi vindt. Je ontdekt een mooie nieuwe soort.

Dit moest ik dus ook gaan toepassen voor mijn werk. ‘Ik heb vandaag een mindere dag gehad, waar ik niet zo veel energie van kreeg. Maar ik heb wel hele fijne collega’s, een prima werkgever en veel vrijheid om mijn werkdagen in te delen in combinatie met onze/mijn bedrijven.’ Ik besefte mij ineens weer wat ik allemaal had en die mindere dag was ik zo vergeten. Ik voelde mij veel dankbaarder, tevreden en gelukkiger.

Ik zou je adviseren als je merkt dat je ook vaak negatieve gedachten hebt en niet helemaal tevreden, om dan ook deze techniek eens uit te proberen!

Je geluk vergroten

Wat mij ook altijd helpt als ik mij even minder voel, is mijn lijstje met gelukmakers er bij te pakken. Ik heb een lijstje met dingen waarvan ik weet dat mij een fijn gevoel geven. Hier probeer ik mijn levensstijl omheen te bouwen. Zodat ik meer leef en handel vanuit dingen die bijdragen aan mijn tevredenheid en geluk.

Op dit lijstje staan kleinere en grotere dingen, denk aan:
– gezond eten en veel bewegen
– tijd maken voor Carlo
– tijd maken voor ontspanning: boek lezen, yoga, meditatie, koken, nagels lakken
– sociale contacten onderhouden met familie en vrienden
– persoonlijke ontwikkeling
– dingen waar ik van geniet: ijsjes eten, taarten bakken, zonsondergang kijken, op ski- en zonvakantie gaan

& ga zo nog maar even door. Heb jij ook zo’n lijstje voor jezelf? Breng het eens in kaart en leg het naast je huidige leven. Dit geeft je een leidraad in je leven wat je wilt nastreven. Hoe dichter je bij je leidraad leeft, hoe beter het voelt. En als je merkt dat je alles naleeft, maar het maakt je niet gelukkig? Klopt je lijstje dan wel? Is dat dan daadwerkelijk wat jij wilt en wat je nodig hebt?

Weet dat als je dingen wilt veranderen, dit zeker mogelijk is. Maar je zult er wel iets voor moeten doen. Je omgeving veranderd niet mee, alleen jij. Dit kan soms lastig zijn, maar je kunt anderen wel vertellen over je plannen om ze duidelijk te maken wat je aan het doen bent. Maar verwacht niet van hen, dat zij ook meeveranderen.

Geluk zit in jezelf, maar soms moet je er wel wat voor doen. Wat doe jij er aan?

In dit blog lees je wat ik er aan heb gedaan om een gelukkiger mens te worden.