Havermout als ontbijt? Je mag mij er voor wakker maken. Je kunt er zo goed mee variëren. Het hoeft niet alleen als ontbijt, maar kan ook als snacks, lunch of diner. Wat jij wilt! Je kunt variëren met toppings, plantaardige melksoorten en specerijen. Dit keer een recept voor een romige havermout variant. Ik lust hier wel pap van!

Voeding als medicijn

Havermout is een langzame koolhydraatbron met veel vezels, eiwitten en gezonde vetten. Het is nauwelijks bewerkt en bevat van nature geen gluten. Doordat het een langzame koolhydraatbron betreft, geeft het langzaam energie af. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel mooi stabiel. Daarnaast zijn er nog meer wetenschappelijk onderzochte voordelen die het met zich mee brengt:

  • Havermout verlaagt je cholesterol
  • Havermout kan helpen tegen diabetes en hart- en vaatziekten
  • Havermout geeft langer en sneller een verzadigd gevoel
  • Havermout zorgt voor sterkere bloedvaten en betere zuurstofdoorvoer
  • Havermout kan helpen bij afvallen door het verzadigingseffect
  • Havermout bevat onverzadigde vetten, vitamine B, calcium en mineralen.

Daarnaast bevat dit recept ook andere waardevolle ingrediënten voor jouw gezondheid.

Cashewnoten – bevatten grote hoeveelheden kalium en magnesium die de bloeddruk kunnen verlagen. Ze bevatten het minste vet van alle noten.

Dadels – gedroogd fruit bevat van nature suikers en vezels. Door de vezels dragen ze bij aan een goede stoelgang. Ondanks dat het gedroogd is blijft het goede voedingsstoffen bevatten zoals vitamine B, foliumzuur, ijzer en kalium.

Kokosolie – Het lichaam kan kokosolie goed opnemen en omzetten in energie. Je kunt het op hoge temperatuur verhitten, zonder dat het zijn voedingsstoffen verliest in tegenstelling tot olijfolie.

Blauwe bessen – Zitten boordevol antioxidanten, vitamine C en E, ijzer en ga zo maar door. Ze ondersteunen je spijsvertering en werken huidverstevigend.

Wat heb je nodig?

Voor 1 persoon
Bereidingstijd: 5 min + 1 nacht / 4 uur weken + 5 min
Benodigdheden: staafmixer

  • 50 gram havermout
  • 3 dadels (in stukjes)
  • 20 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten)
  • 200 ml water
  • 1 el kokosolie
  • 10 gram kokosrasp
  • 50-100 gram blauwe bessen
  1. Mix de havermout, de dadenstukjes en cashewnoten met het water. Laat dit 1 nacht of 4 uur weken zodat alles zacht wordt.
  2. Als het goed is heeft de havermout het water opgenomen. Als het goed is, zou het nog wel een beetje sappig moeten zijn als je het nu roert. Als dit niet het geval is, voeg dan nog een klein beetje water toe. Smelt de kokosolie en voeg deze ook toe samen met de kokosrasp.
  3. Gebruik de staafmixer om het tot een romig en glad papje te pureren. Maak je het af met de blauwe bessen.

Wil je een andere variant proberen? Bekijk dan eens dit recept.